Schrijfwedstrijd

Ben jij de dichter die wij zoeken?

Schrijf een tekst voor een kerklied!

Het vrije lied zoekt schrijftalent! Ook bij de derde editie van de wedstrijd is – als je wilt – de onderwerp- en vormkeuze geheel vrij. Of je nu een eigentijds loflied, een gebed of een nieuwe psalm schrijft: de jury is benieuwd naar jouw tekst. Als je wat meer houvast prettig vindt kun je kiezen voor één van de opdrachten.

Je kunt materiaal inzenden t/m 17 juni 2023. Uit de ingezonden teksten kiest de jury er twintig. Van tien laten we door componisten liederen maken, de andere tien verschijnen als tekst in de bundel.

Op 21 oktober vindt de prijsuitreiking plaats tijdens een concert in de Geertekerk in Utrecht. De tien liederen worden gezongen en de juryprijs uitgereikt. Tijdens dit evenement kiezen de aanwezigen de winnaar van de publieksprijs.

FAQ

Is dit alleen voor Remonstranten?

Nee, het is voor iedereen. De wedstrijd wordt weliswaar vanuit de Remonstranten georganiseerd, maar wie maar wil mag meedoen. De liederen die uit de wedstrijd voortkomen zijn ook voor iedereen beschikbaar.

Moet het rijmen?

Nee hoor. Mag wel, hoeft niet. We kiezen gewoon de teksten uit die we het best vinden. Als een tekst lekker loopt en misschien meerdere coupletten heeft met eenzelfde schema, is het vaak wèl makkelijker voor onze componisten om er een goed zingbaar lied van te maken. Dus de vorm kan wel van invloed zijn op de geschiktheid als lied. Maar het is aan jou, wat jij wilt maken.

Hoe is bekendheid aan dit project gegeven?

Op internet (o.a. Facebook, Remonstranten.nl, Schrijverspunt, Schrijven Online), via kerkbladen en nieuwsbrieven, zowel digitaal als op papier.

Ik heb bij van mijn gedicht zelf al een lied gemaakt, zal ik de bladmuziek of een geluidsopname opsturen?

Dat kan, maar we beoordelen alléén de tekst, dus stuur die sowieso los mee. Als jouw tekst geselecteerd wordt, zullen we daarna ook naar jouw muziek kijken/luisteren; we kunnen niet garanderen dat die ook daadwerkelijk gebruikt zal worden.

Mag ik meerdere teksten insturen?

Per persoon mogen er maximaal vijf teksten worden ingestuurd. Of je daarbij verschillende opdrachten kiest maakt niet uit, als je bijv. twee verschillende inzendingen voor opdracht 2 wil doen en eentje voor opdracht 1 is dat ook goed.